
WordPress ylläpidon ulkoistaminen – miksi se on järkevää?

WordPress-sivuston ylläpidon ulkoistaminen ei ehkä heti tunnu houkuttelevalta ajatukselta. Saatat ajatella että oma osaamisesi ja aikasi riittää tähän tai lähipiiristä löytyy joku joka saattaisi autella. Ja näin voi hyvinkin ollakin.
Silti WordPress-sivuston toiminnan ymmärtäminen saattaa olla työlästä: ohjelmistot päivittyvät tämän tästä, sivustolle ilmestyy joskus outoja ilmoituksia (eikä niistä ota selvää ovatko ne laadultaan vakavia vai ei-niin-vakavia), yhtäkkiä jokin asia ei sivustolla enää toimikaan tai toimii väärin, lomakkeet eivät liiku sivuilta sähköpostiisi tai somefiidit katoavat näkyvistä. Ja sitten on niitä hermostuttavampia tilanteita, jolloin sivuston ilme yhtäkkiä hajoaa tai koko sivusto peräti menee juntturaan. Tai jo sisällön rakentaminen sivustolle tuntuu turhan mutkikkaalta.
Niin mieluusti kuin lupaisin, että sivustosi toimii itsekseen moitteettomasti sen avauspäivästä aina hamaan tulevaisuuteen, näin en saata tehdä. WordPress-sivustot rakentuvat WordPress-julkaisualustasta, ulkoasua määrittävästä teemasta ja joukosta lisäohjelmia (plugineja), jotka hoitavat sivuston toiminnallisuuksia, hakukoneoptimointia, turvallisuutta ja muita vastaavia asioita. Kun sivusto vielä sijoittuu palvelinympäristöönsä, on kasassa koko joukko erilaisia muuttuvia tekijöitä, jotka vaikuttavat siihen kuinka hyvin sivustosi toimii.
WordPress-ylläpidon ulkoistaminen ammattilaiselle
Vastuullisesti toimivalle WordPress-ammattilaisellekin kestää pitkän aikaa oppia tunnistamaan mahdolliset ongelmatilanteet, joita sivustoilla voi ilmetä. Eikä tämä opettelu itse asiassa koskaan edes pääty, koska ohjelmistot muuttuvat koko ajan. Ongelmien juurisyiden selvittämiseen saattaakin joskus kulua tunteja, joskus päiviäkin, juurikin siksi, että sivustot rakentuvat useista liikkuvista osista, eikä niiden yhteisvaikutus aina näy päällepäin eikä ensimmäinen vastaantuleva ratkaisuehdotus aina toimikaan välttämättä kunnolla.
Ulkoistaessasi sivustosi teknisen ylläpidon vapautat aikasi tärkeimpään eli omaan työhösi. Kun annat ylläpidon ammattilaiselle hoidettavaksi, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, toimiiko sivustosi kuten sen tulee.
Mitä kaikkea ulkoistaminen sitten voi pitää sisällään?
Ylläpitopalvelun sisältö vaihtelee palveluntarjoajan mukaan. Osin webhotellien automaatioiden kautta saadaan hoidettua osa alla listatuista asioista, mutta webhotellien henkilökunta ei paneudu juuri sinun sivustosi vaatimuksiin, tutki miten se on rakennettu ja mitä asioita päivittämisissä tulee ottaa huomioon. Webhotellit eivät myöskään korjaa sivustoasi, jos sellaiselle tarve tulee. Jos sinulla on tukenasi sivustosi tunteva henkilö, hän perehtyy sivustoosi syvällisesti ja osaa auttaa sinua moninaisissa asioissa.
1. WordPress-julkaisuohjelmiston päivittäminen: nämä ovat usein kaikkein kriittisimpiä päivityksiä, koska sivustosi ohjelmien tulee olla yhteensopivien uusien wp-versioiden kanssa. Ammattilainen seuraa ohjelmistokeskustelua ja pystyy puntaroimaan kuinka turvallista päivitys on tehdä heti vai onko syytä odottaa, vai onko päivitys peräti niin kriittinen että se tulee tehdä heti eikä jäädä odottamaan.
2. Lisäosien ja teemojen päivittäminen: lisäosille ja teemoille tulee säännöllisesti päivityksiä, jotka kehittävät niiden toimintoja, korjaavat virhetilanteita ja paikkaavat turvallisuusaukkoja. Joskus päivitykset ovat kriittisiä ja ne tulee tehdä heti, joskus ne saattavat olla tuhovoimaisia ja hajottavat sivustoja. Niin yksinkertaiselta kuin päivittäminen vaikuttaakin, myös niiden ajoittaminen, ajantasaisuus ja mahdollisten virhetilanteiden korjaaminen vaativat tarkkuutta.
3. Sivuston backupit eli varmuuskopiot: palvelimesi normaalisti ottaa sivustostasi varmuuskopion, mutta ei aina. Oletko hoitanut varmuuskopioinnin kuntoon ja osaatko palauttaa sen, jos tilanne niin vaatisi?
4. Tuki odottamattomattomissa tilanteissa: joskus voi käydä niin, että sivustosi ulkoasu hajoaa, jokin toiminto ei toimikaan kuten tulisi tai sivustosi menee jopa täysin tilttiin. Näissä tilanteissa tukihenkilösi ottaa selvittääkseen mistä on kyse ja korjaa tilanteen ilman että sinun tulee miettiä mitä on tapahtunut. Ylläpitäjä saattaa kysyä sinulta lisätietoja paikantaakseen sen mitä on tapahtunut (nörtti-ihmiselle kannattaa aina olla aika jämpti ongelmien kuvauksessa). Hyvä tukihenkilö ei jätä selvittämistä kesken vaan kääntää kaikki kivet kunnes asia selviää ja kertoo sinulle mitä sivustolla tapahtui.
5. Apu sivuston päivittämisessä: vaikka sinulla on WordPress-sivusto, ei voi olettaa että osaisit kaikki WP:n hienoudet tai muistaisit päivittämisen yksityiskohdat. Hyvä tukihenkilö opettelee sivustosi siten että voi tarvittaessa auttaa sinua sivuston työvälineiden kanssa. Esimerkiksi erilaiset teemat ja pagebuilderit (esim. Elementor, Divi ja Beaver Builder) toimivat kukin eri tavoin ja jotta saat kunnollisen avun, tukihenkilösi tulee paneutua ao. ohjelman toimintaan.
6. Turvallisuus, tietosuoja ja muut välttämättömät asiat: ammattilainen seuraa aktiivisesti toimialaa ja reagoi silloin kun lainsäädäntöön tai käytänteisiin tulee muutoksia ja suosituksia. Hän auttaa sinua tietosuojan saamisessa kuntoon sekä huolehtii siitä, että sivustosi pysyy turvallisena, ehkäpä jopa kannustaa sinua itseäsi myös ottamaan huomioon turvallisuuden esimerkiksi salasanoissa ja sivuston ylläpitoon kirjautumisessa. Jos SSL on itsellesi vieras käsite, ylläpitäjäsi huolehtii siitä puolestasi. Ylläpitäjä auttaa myös silloin, kun tarvitset sivustolle vaikkapa analytiikkaohjelman ja -seurannan ja opastaa sinua analytiikan tulkinnassa ainakin alkuun.
7. Vinkit sivuston kehittämisessä: valpas ammattilainen antaa sinulle myös proaktiivisesti vinkkejä sivustosi kehittämiseksi, koskee se sitten sivuston turvallisuutta, toimivuutta, vanhenevan teknologian päivittämistä, palvelimeen liittyviä seikkoja tai vaikkapa hakukoneoptimointia. Hyvän tukihenkilön kanssa voit käydä keskustelua siitä mitkä ovat tarpeesi sivustolla ja mihin suuntaan sitä tulisi viedä.
Miten ACQUA voi auttaa sivustosi ylläpidossa?
Tarjoan ylläpitoasiakkailleni kaikkia edellä listaamiani asioita ja niiden päälle vielä mm. mahdollisuuden sijoittaa sivuston palvelimelleni, ohjeita domainien hankintaan, konsultointia kun sivustoa halutaan kehittää, ajatuksia hakukoneoptimointiin, vinkkejä kuvien editointiin ja ihan kaikkeen mahdolliseen mitä sivustoon liittyen vastaan tulee. Olen mieluusti asiakkaitteni tukena ja turvana hyvinkin tiiviisti (jos asiakas sitä itse myös haluaa). Mitä paremmin ymmärrän liiketoimintasi, toimintasi ja tavoitteesi, sitä paremmin osaan olla avuksi. Pyrin olemaan matalalla kynnyksellä tavoitettavissa ja vastaan yhteydenottoihin ja korjauspyyntöihin mahdollisimman nopeasti. Sinun sivustosi on minulle tärkeä ja otan vakavasti sen vastuun, jonka annat minulle ryhtyessäsi kanssani yhteistyöhön.
Jos etsit olemassa olevalle sivustollesi ylläpitäjää, ole yhteydessä. Jutellaan ja katsotaan, olenko sinulle sopiva yhteistyökumppani.
Lue lisää: WordPress ylläpitopalvelut
Avainsanat: