Siirry sisältöön
ACQUA | WordPress, LearnDash, WooCommerce

Hakukoneoptimoinnin sanasto

Hakukoneoptimoinnin sanasto

Hakukoneoptimoinnin sanasto voi tuntua olevan toiselta planeetalta, jos aihepiirin kanssa on tekemisissä vain aika ajoin. Algoritmit, metakuvaukset, kestolinkit, XML kartat ja muut optimointitermit saattavat uuvuttaa kun lopultakin haluaisi vain tehdä parhaansa, että oma sivusto löytää sijansa hakukoneiden hakutuloksissa.

Tälle sivulle on kerätty joukko keskeisiä optimointiin liittyviä hakukone- ja WordPress-termejä lyhyine selityksineen. Kukin näistä sanoista on itsessään jo pitkän luentosarjan arvoinen, mutta toivon että näiden selitysten myötä saat jo hieman paremman käsityksen siitä mistä on kyse. Joissakin kohdissa mainitsen myös Yoast SEO -ohjelman ja sen tarjoaman avun tietyn asian ratkaisemiseksi,

Älä lannistu, sinun ei tarvitse opetella tätä sanastoa päästäksesi alkuun hakukoneoptimoinnissa. Sen verran vinkkaan, että jos tilaat hakukoneoptimoitua sisältöä asiantuntijalta, tarkasta että palveluntarjoaja aidosti ymmärtää hakukoneoptimoinnin päälle jotakin eikä lupaa sinulle pikavoittoja kertaoptimoinnilla. Hakukoneoptimointi on maratonjuoksua ja siinä tulee varautua pettymyksiin sekä korjausliikkeisiin.


Hakukoneoptimoinnin sanasto

Algoritmi
Googlen (tai ylipäänsä hakukoneiden) toiminto, joka päättää mitkä verkon hakemistoon tallennetut sivut näkyvät hakutuloksissa ja missä järjestyksessä ne näkyvät. Googlen algoritmin toiminta on salainen ja hakutulosten järjestykseen vaikuttavat tekijät muuttuvat säännöllisesti.

Bing
Microsoftin ylläpitämä hakukone.

Black hat SEO
SEO-taktiikka, jossa yritetään hyödyntää Googlen algoritmien porsaanreikiä ja näin sijoittaa verkkosivustot korkeammalle kuin ne todellisuudessa ansaitsevat. Esimerkkejä black hat SEO -tempuista ovat avainsanojen liikakäyttö (sivujen täyttäminen avainsanoilla), black hat -linkkien rakentaminen (yritä sijoittua korkeammalle ostamalla ulkopuolelta sivustolle ohjaavia linkkejä) ja sivujen vaihtaminen (yritetään saada sijoitus yhdelle sivulle ja sitten korvata tämä sivu toisella). Black hat SEO ei ole eettisesti kestävää hakukoneoptimointia ja pidemmällä aikavälillä kostautuu siten, että hakukoneet tunnistavat kikkailut ja sen myötä rankaisevat sivustoa romahduttamalla tämän näkyvyyden.

Flesch Reading Ease -testi
Tämä testi mittaa tekstin luettavuutta ja arvostelee tekstit asteikolla 1-100. Mitä pienempi pistemäärä, sitä vaikeampaa tekstiä on lukea. Tekstit, joilla on korkea Flesch-lukemisen helppouspistemäärä, ovat helppolukuisia. Yleensä lukemisen helppouspisteiden 60–70 arvioidaan olevan hyväksyttävä/normaali taso. Flesch Reading Ease -testi on osana Yoast SEO -pluginia (välilehti ”Luettavuus”), mutta se tarjoaa luotettavat pisteet vain englannin, hollannin ja saksan kielisille teksteille. Tutustu luettavuuteen täällä tarkemmin. Hyvä teksti on sivustosi A ja O, älä unohda tätä!

Google
Tunnetuin ja suosituin hakukone. Ja kiistellyin. Mutta siellä on pakko löytyä tavalla tai toisella,

Google Search Console
Verkkosivujen kehittämistyöväline, jonka avulla voi tarkastaa sivuston indeksoitumisen kuin myös tarkastella millä hakutermeillä sivustoon on saatu hakutulososuma Googlessa ja kuinka monta osumista on johtanut klikkaukseen. Hyödyllinen työväline sivuston sisällön kehitystyössä.

Hakusana
Sana tai sanayhdistelmä, jonka avulla haluaisit sivustosi löytyvän hakukoneista.

Hakusanatutkimus
Sivuston kannalta oleellisten hakutermien ja -sanojen kartoittaminen.

Indeksoitavuus (Crawlability)
Indeksoitavuus tarkoittaa sitä, kuinka onnistuneesti Google pystyy teknisesti indeksoimaan sivustosi. Indeksointirobotit voidaan estää pääsemästä sivustollesi ja tämä voi tapahtua vahingossa tai tietoisesti. Jos olet rakentanut uutta sivustoa siten, että olet estänyt hakurobottien indeksoimasta vielä keskeneräistä sisältöä mutta et ole muistanut napsauttaa indeksointia päälle WordPressin asetuksissa, sivustosi ei näy Googlen hakutuloksissa. Voit myös tietoisesti estää  indeksointirobotin pääsyn verkkosivustollesi: tämän voi tehdä robots.txt-tiedostossa, HTTP-otsikossa tai robots-sisällönkuvauskentässä. Jos verkkosivustosi tai yksittäinen sivu on estetty, kerrot näin Googlen indeksointirobotille: ”älä tule tänne”. Indeksoitavuus on siis osa teknistä hakukoneoptimointia.

Indeksointirobotti, botti, Googlebotti (Crawler, spider, bot, robot)
Indeksointirobotit ovat hakukoneen ohjelmistoja, jotka väsymättömästi käyvät läpi kaikkia internetin sivustoja seuraten linkkejä ja tallentaen kaikkien sivujen HTML-versiot jättimäiseen tietokantaan (hakemistoon). Hakemistoon tallennetut sivut näkyvät hakutuloksissa. Robottien toiminnan kannalta on tärkeää, että sivustosi on teknisesti indeksoitavissa (ks. crawlability). Tilanteessa, jossa indeksointi on ollut poissa päältä ja se laitetaan uudelleen päälle, saattaa kestää pidempään ennen kuin robotti tulee taas katsomaan sivustoa ja liittää sen hakutuloksiin. Tämä johtuu siitä, että kun sivusto on sinällään ollut jo julkaistuna osoitteeseen https://esimerkki.fi, mutta itse sivuston sisältö on kuitenkin ollut suljettu roboteilta, ne lannistuvat ja suruissaan eivät enää käy niin usein katsomassa olisiko esimerkki.fi sittenkin antanut elonmerkkejä itsestään. Tällaisissa tilanteissa Google Search Control on hyvä apuväline, koska sen avulla voi pakottaa Googlea indeksoimaan sivustoa uudelleen.

Jälleenohjaus (Redirection)
Jälleenohjauksen avulla yksittäiselle verkkosivulle voi tulla useamman eri URL-osoitteen kautta. Jälleenohjausten tekeminen on erityisen tärkeää jos olet uusimassa verkkoon vakiintunutta sivustoa ja sivuston sivujen URLita muuttuvat.

Kanoninen linkki (Canonical link)
Kanoninen linkki kertoo hakukoneille, minkä muunnelman samankaltaisten tai identtisten sivujen kokoelmasta haluat Googlen lisäävän hakutuloksiin. Kanoninen linkki koostuu kahdesta elementistä: linkistä rel=, joka määrittää, että kyseessä on ensisijainen linkki, ja href, joka osoittaa ensisijaiselle sivulle. Esimerkki ensisijaisesta linkkielementistä on: <link rel=”canonical” href=”https://esimerkki.fi/sivu” />

Kestolinkki (permalink, permanent link)
Yksittäisen verkkosivun täydellinen URL-osoite, jonka näet – ja käytät – missä tahansa tietyssä viestissä, sivulla tai muussa sivustosi sisällössä. Se on pysyvä linkki, tästä syystä sitä kutsutaan kestolinkiksi. Kestolinkki sisältää verkkotunnuksesi nimen (esimerkki.fi) sekä niin sanotun slug-osoitteen, joka tulee verkkotunnuksen nimen jälkeen. Tämä voi sisältää päivämäärän tai luokan tai mitä tahansa haluatkaan. Yksinkertainen pysyvä linkki tekee URL-osoitteesta helppo ymmärtää ja jakaa. Kestolinkin muodon saat määritettyä WordPressissä artikkelin tai sivun otsikkokentän alapuolella näkyvässä kestolinkki-kentässä.

Klikkaussuhde (Click-through rate, CTR)
CTR:llä tarkoitetaan yksittäistä linkkiä napsauttaneiden käyttäjien suhdetta sivun, sähköpostin tai mainoksen katselevien käyttäjien kokonaismäärään. CTR:ää mitataan etenkin sähköposti- ja somemarkkinoinnissa, mutta se on hyödyllinen mittari myös esimerkiksi myyntisivujen (landing page) tehokkuuden mittauksessa.

Konversio
Konversio tapahtuu aina, kun vierailija suorittaa halutun toiminnon verkkosivustollasi, esimerkiksi siirtymällä seuraavalle sivulle, tilaamalla uutiskirjeen tai ostamalla tuotteesi. Google Analyticsissä voit määrittää sen, mitä pidät konversiona.

Kulmakivisisältö (Cornerstone content)
Kulmakivisisällöillä tarkoitetaan niitä verkkosivustosi artikkeleita tai muita sisältöjä, jotka ovat mielestäsi kaikkein tärkeimpiä. Nämä sisällöt kuvaavat parhaiten yritystäsi tai palvelujasi ja ovat punnituimmin kirjoitettuja tekstejä. Nämä ovat sisältöjä, joiden tulisi sijoittua korkealle hakukoneissa. Kulmakivisisällöt ovat yleensä luonteeltaan selittäviä; ne voivat olla esimerkiksi blogiartikkeleita, jotka yhdistävät keskeisiä oivalluksia sivuston eri kirjoituksista. Jos merkitset yksittäisen artikkelin kulmakivisisällöksi Yoast SEO:ssa, sisältö- ja SEO-analyysit tarkentuvat.

Liitetiedoston URL
Kun lisäät WordPress-sivustolle jonkin liitteen eli tiedoston (kuva, pdf, video tms.), se tallentuu sivuston mediakirjastoon. Mediakirjasto puolestaan jakautuu useaan eri kansioon sivustopalvelimella ja kaikki tiedostot ovat hakukoneiden sieltä löydettävissä. Tiedostoa lisättäessä sille muodostuu oma  osoite eli URL. Normaalisti näillä ei ole sen suurempaa merkitystä, mutta joskus hakukoneet poimivat ne hakutuloksiin, näin etenkin PDF-tiedostot. Jos haluat, että tietty tiedosto ei päädy hakutuloksiin, se tulee muistaa piilottaa hakukoneilta ja tähän löytyy omat keinonsa.

Metakuvaus
Enintään 320 merkin pituinen tekstikuvaus, joka tekee yhteenvedon sivun sisällöstä. Hakukoneet näyttävät metakuvauksen hakutuloksissa useimmiten silloin, kun hakukoneeseen kirjoitettu hakutermi sisältyy kuvaukseen. Metakuvauksen hyvä kirjoittaminen on erittäin tärkeä osa sivun hakukoneoptimointia.

Murupolku (Breadcrumb)
Murupolku eli breadcrumb sijoittuu normaalisti yksittäisen sivun ylälaitaan pääotsikon läheisyyteen ja se näyttää käyttäjälle polkuna sen, missä kohtaa sivustoa hän on parhaillaan, Murupolun muoto voi olla esimerkiksi Etusivu » Verkkokauppa »  Osasto »  Tuote. Jokainen kohta polussa on klikattavissa. Murupolku on perusteltu etenkin laajoilla sivustoilla, aina se ei ole tarpeen. Tiesitkö, että murupolun nimi juontaa juurensa Grimmin veljesten Hannu ja Kerttu -sadusta, jossa lapset merkitsevät reittinsä metsässä leivänmuruilla? Surullista kyllä, sadussa linnut syövät leivänmurut pois. Verkkosivustoilla tätä vaaraa ei onneksi ole, mutta huonosti suunnitellulla sivustolla käyttäjä voi siltikin käydä pahasti harhaan.

Noindex-tunniste
Sisällölle (artikkelille, sivulle, liitteelle) annettu metatunniste, joka estää hakukoneita indeksoimasta kyseistä sisältöä. Ilmaisessa Yoast SEO -työvälineessä löytyy kohta, josta voi merkitä tietyn sisällön hakukoneilta piilotetuksi.

Off-site SEO
Sivuston ulkopuolella tehtävä hakukoneoptimointi, jota on mm, linkit muilta sivustoilta

On-site SEO
Verkkosivuston sisäinen hakukoneoptimointi. Tätä ohjaavat tietyt säännöt mm. siitä, miten tekstisisältö kannattaa luoda ja miten metatekstit kirjoitetaan sisällöille sekä ylipäänsä se kuinka viitseliäästi jaksaa sivuston sisältöä rakentaa.

Orgaaninen hakutulos
Se, miten sivusto tai yksittäinen sivu löytyy ”normaalilla” hakukonehaulla ilmaiseksi. Googlen hakukonetulossivu (Search Engine Results Page, SERP) näyttää seitsemän orgaanista linkkiä, jotka vastaavat parhaiten hakuasi. Orgaanisia linkkejä edeltää normaalisti koko joukko ostettuja linkkejä eli mainoksia.

Orpo sisältö
Sisältö, johon mikään sivuston linkki ei vie ja mihin käyttäjä ei löydä normaalisti sivustolla liikkumalla.

Pitkän hännän hakusana / long tail keyword
Pitkä hakutermi, joka voi koostua kolmesta tai useammasta hakusanasta. Niiden avulla pyritään tavoittamaan tiukemmin rajattuja ja täsmällisempiä kohderyhmiä.

Päähakutermi / päähakusana
Sivustosi tärkeimmät hakusanat. Ne ovat hakutermikartoituksesi ja hakusanastrategiasi perusta. Kun olet tunnistanut pääahakusanasi, voit alkaa keksiä pidempiä hakutermejä ja hakusanayhdistelmiä. Päähakutermi voi koostua yhdestä tai useammasta sanasta, esimerkiksi paahakuterminä voi olla joko ”kirjakauppa” tai ”kirjakauppa savonlinna”. Mitä täsmällisemmin mietit päähakutermit, sitä paremmin pystyt niiden kanssa luomaan kilpailukykyisen sivuston.

Sisäinen linkki
Verkkosivulla oleva linkki, joka vie toiselle sivulle tai johonkin samalla sivustolla olevaan tiedostoon. Sisäiset linkit yhdistävät sisältösi kokonaisuudeksi ja antavat Googlelle käsityksen verkkosivustosi rakenteesta. Ne auttavat luomaan sivustollesi hierarkian, jonka avulla voit antaa tärkeimmille sivuille ja viesteille enemmän painoarvoa kuin muille, hakujen kannalta vähemmän arvokkaille sivuille. Maksullinen Yoast SEO Premium -työväline (ei affiliate-linkki) auttaa sisäisten linkkien luomisessa ehdottamalla niitä kirjoittaessasi sivustolle tekstiä.

Tekninen SEO (Technical SEO)
Verkkosivuston tekniseen toteutukseen liittyvät asiat, jotka tulee ottaa huomioon hakukoneoptimointia ajateltaessa. Tärkeimpänä näistä on sivuston pitäminen avoimena indeksoitumiselle hakukoneisiin.

Maksettu hakutulos 
Maksulliset hakutulokset, jotka näkyvät orgaanisten (ei-maksullisten) linkkien yläpuolella. Nämä linkit ovat mainoksia; yritykset ovat maksaneet Googlelle näiden linkkien näyttämisestä hakutulosten kärjessä käyttäjien hakiessa tietyllä termillä.

Passiivimuoto (kirjoitettaessa)
Vältä passiivimuodossa kirjoittamista. Hyvä verkkosivustoteksti toimii aivan samoilla periaatteilla kuin mikä tahansa muukin laadukas teksti.

Sijoitus (Ranking)
Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on tietenkin saada verkkosivustosi korkealle sijoitukselle hakukoneen, kuten Googlen, hakutuloksissa. Hakukoneen algoritmi määrittää sivustosi aseman hakutuloksessa. Olet päässyt ensimmäiselle hakutulossivulle, jos sijoituksesi on seitsemän parhaan joukossa.

Luettavuus (Readability)
Viime kädessä sivusi uskottavuus mitataan sen sisällössä. Mitä laadukkaampaa sen sisältö on, mitä asiantuntevampaa ja mitä sujuvammin kirjoitettua, sitä paremmin se palvelee käyttäjiään ja sitä paremmat mahdollisuudet sillä on asettua hakutuloksissa kärkeen. Luettavuus ei ole tärkeää vain yleisöllesi, vaan myös SEO:lle. Luettava sisältö johtaa korkeampiin sijoituksiin ja lisää liikennettä. Kannattaa siis panostaa hyvään suomen kieleen, selkeyteen ja helposti sulatettaviin lauseisiin.

Rich snippet
Rich snippetit ovat sisällön kuvauksia, jotka näyttävät enemmän kuin otsikon, sivun slugin ja metakuvauksen. Niitä käytetään tyypillisesti verkkokauppojen yhteydessä. Ne voivat näyttää myös esimerkiksi tuotteen kuvan, arvion ja sen, onko tuotetta varastossa vai ei. Rich Snippet -katkelmat erottuvat sisällöltään muista metakuvauksista ja niinpä ne usein saavat usein enemmän klikkauksia. Rich snippetit eivät synny verkkokauppasivustoilla automaattisesti vaan vaativat tuekseen ohjelman, jonka avulla tiedot saadaan näkyviin hakukoneissa. Tällaisia plugineja ovat mm. Schema ja WP Review.

Robots.txt tiedosto
Robots.txt on verkkosivuston tiedostoista löytyvä tekstitiedosto, joka kertoo hakukoneille, minne ne voivat mennä verkkosivustollasi ja minne eivät. Hakukoneiden indeksointirobotit (jota kutsutaan myös roboteiksi, mistä juontuu myös tämän tiedoston nimi) lukevat robots.txt-tiedoston ja toimivat sen ohjeiden mukaisesti.

SEO otsikko
HTML-otsikkotunniste. Tämä tunniste on ensimmäinen asia, jonka käyttäjä näkee hakutuloksissa. Se on myös yksi tärkeimmistä tekijöistä, joista Google päättelee, mikä sivun aihe on. Kun katsot sivun koodia, otsikko löytyy <head>-osiosta ja näyttää tältä: <title>Esimerkkiotsikko</title>. Otsikkotyyppejä HTML-koodissa on kuusi, tasolta H1 tasolle H6. H1 on näistä tärkein ja kultakin sivulta H1-otsikkoja tulisi löytyä vain yksi. WordPressissä artikkelin, sivun tai tuotteen otsikkokenttä luo H1-tasoisen otsikon, joten sitä ei tarvitse toistamiseen sisältöön luoda.

Sivustokartta (XML sitemap)
Sivustokartta näyttää verkkosivuston kaikki tärkeät sivut ja sivuston rakenteen. Se syntyy WordPress-sivustolle automaattisesti ja hakukoneet osaavat hakea sen sivuston tiedostoista. Esimerkiksi tämän sivuston sivukartta löytyy osoitteesta https://acqua.fi/sitemap_index.xml ja hakukoneet käyvät tuolta tarkastamassa onko sivustolla tapahtunut muutoksia.

Sivustovirhe (site error)
Sivustovirheet ovat virhetilanteita, jotka vaikuttavat koko sivustoosi. Näitä voivat olla esimerkiksi yhteysongelmat verkkopalvelimesi kanssa ja ongelmat robots.txt-tiedoston noutamisessa.

Slug
Slug tarkoittaa etanaa mutta myös sitä URL-osoitteen osaa, joka tulee verkkotunnuksen nimen jälkeen. Vaikkapa https://acqua.fi/etana -osoitteessa slug oikeasti onkin ”etana”.

Snippet
Snippet on kuvaus, jonka hakukone näyttää käyttäjälle hakutuloksissa. Sivun kuvaus eli snippet koostuu sivun otsikosta, slugista ja metakuvauksesta.

Välitön poistumisprosentti (Bounce rate)
Bounce rate mittaa niiden kävijöiden prosenttiosuutta, jotka saapuvat verkkosivustollesi eivätkä tee sivustolla mitään toimintoa (eivät klikkaa mitään linkkiä tai painiketta). Käyttäjä ns. pomppaa ulos, kun aloitussivulla ei ole ollut mitään toimintoa ja käynti päättyy yhden sivun käyntiin. Voit käyttää välitöntä poistumisprosenttia mittarina, joka ilmaisee verkkosivuston ja/tai käyttäjien ”laadun”. Tämä ei aina kuitenkaan tarkoita sitä, että sivustosi olisi huono tai käyttäjä ei saisi juuri sitä tietoa mitä etsii. Jos kyseinen sivu on sisällöltään juuri sellainen mitä henkilö etsii, hän löytää etsimänsä ja on tyytyväinen. Liikkuminen sivuston sisällä ei ole ainoa tyytyväisyyden tai sitouttamisen mittari. Olet varmasti törmännyt sivuilla kyselyihin, joissa tiedustellaan löysikö käyttäjä haluamansa tiedon. Tällä osaltaan sivuston omistaja haluaa varmistaa käyttäjien tyytyväisyyden. Ja aina tulee myös muistaa, että käyttäjä saattaa hakea tietoa, joka on samantyyppistä mitä sinä sivustollasi tarjoat, mutta ei aivan juuri samanlaista, jolloin hän poistuu sivustolta. Tämäkään ei tarkoita sitä, että hän olisi sinällään tyytymätön, hänen tarpeensa on vain erilaiset.

WordPress-arkisto
WordPressin arkistot muodostuvat erilaisista sisältö- ja luokittelutyypeistä, kuten artikkeleista, sivuista, kategorioista, tageista (asiasanoista), kirjoittajista ja päivämääristä.

WordPress-kategoria
Kategoriat (eli luokat tai osastot) mahdollistavat artikkelien, sivujen tai esim. tuotteiden ryhmittelyn aiheittain. Sisällöt voidaan järjestää hierarkisesti pää- ja alaluokkiin. Esimerkiksi blogissa jokainen artikkeli tulee liittää vähintään yhteen kategoriaan (oletuksena WordPress-artikkeleilla on Yleinen-kategoria). Matkailua käsittelevässä blogissa pääkategorioita voivat olla esimerkiksi ”hotellit”, ”nähtävyydet” ja ”kohteet”, kullakin näistä voi puolestaan alakategorioita. On suositeltavaa luokitella artikkelit monipuolisesti ja järkevillä asiasanoilla, näin edistät artikkeliesi löydettävyyttä hienosti.

WordPress-tagit
Tagit eli tunnisteet mahdollistavat artikkelien tai sivujen ryhmittelyn. Tagit ovat samankaltaisia ​​kuin kategoriat/luokat, mutta tunnisteita käytetään yleensä kuvaamaan sisältöä yksityiskohtaisemmin. Tunnisteet ovat olemassa itsenäisinä, eikä ne ole suhteessa mihinkään muuhun, joten niitä ei voida järjestää hierarkiaan. Tunnisteiden käyttö on vapaaehtoista, mutta hyödyllistä ja niiden mietitty käyttö edesauttaa kuvaamaan sivustosi sisältöä tarkemmin hakukoneille. Sivuston käyttäjälle niistä on iloa, koska ne mahdollistavat sisällön monipuolisemman selailun. Muista myös, että hakukoneet löytävät myös tunnistearkistot jos näin on hakukoneelle luvan annettu. Kannattaa siis pitää käytetyt tunnisteet siisteinä ja tarvittaessa siivoilla ylimääräiset ja virheelliset pois.

404 virhe
HTTP 404 (ei löydy) -ilmoitus on virhekoodi tietokoneviestinnässä, mikä tarkoittaa, että pyydetty URL-osoite ei osoita haetulle sivulle. Sivu on ehkä poistettu tai URL-osoite on kirjoitettu väärin. Pysyvän linkin rakenne tai jopa verkkotunnuksen nimi on saattanut muuttua ja uudelleenohjaukset on voitu asettaa väärin. Page not found 🙁


Toivottavasti hakuoptimoinnin sanastosta oli sinulle iloa ja opit ehkä jotakin uuttakin!

Avainsanat:

Vieritä ylös