Siirry sisältöön
ACQUA | WordPress, LearnDash, WooCommerce

Artikkelin kirjoittaminen WordPressillä hakukoneoptimoidusti

Artikkelin kirjoittaminen WordPressillä hakukoneoptimoidusti

Artikkelit ovat normaalisti sivustosi blogiartikkeleita tai tiedotteita. Artikkelin kirjoittaminen WordPressillä hakukoneoptimoidusti ei ole rakettitiedettä, mutta siinä tulisi noudattaa tiettyjä ohjenuoria. Niiden seuraaminen on tärkeää siksi, että sivustosi sisältö on kaikkein tärkein tekijä siinä miten hyvin löydyt verkosta ja keskeinen osa ns. On-site SEO:a eli sivustolla tehtävää hakukoneoptimointia.

Tälle sivulle on koottu keskeisiä ohjeita artikkelin luomisesta, kirjoittamisesta ja hakukoneoptimoinnista. Tämä ohje koskee Classic Editoria eli WordPressin vanhaa editoria. Vaikka se on ns. ”vanha”, se on omasta mielestäni selkeytensä ja keveytensä takia monessa mielessä toistaiseksi parempi editori kuin uudempi Gutenberg-editori. Tässä artikkelissa kuvatut kohdat löytyvät myös Gutenbergistä, mutta ovat sijoitukseltaan toiset Gutenbergin käyttöliittymän ollessa hyvin erilainen.

Ohjeissa käyn ensin läpi teknisiä seikkoja artikkelin luomisesta ja julkaisemisesta, alempana on napakka vinkkikooste siihen, miten saat artikkelistasi hakukoneoptimoidun. Sivun lopussa on myös lyhyt kuvaus Yoast SEO -pluginin käytöstä artikkelin optimoinnin tukena.


Artikkelin kirjoittaminen WordPressillä

Mistä pääsen luomaan uuden artikkelin?

Uudet artikkelit luodaan sivustosi ohjausnäkymän kautta kohdassa Artikkelit. Klikkaa siellä Lisää uusi. Sinulle syntyy uusi, tyhjä artikkelipohja, jonka kenttiä alla käydään läpi.

Otsikkokenttä

Jo ennen kuin alat kirjoittamaan artikkelia, mieti aivan ensimmäisenä se hakutermi/hakusanojen yhdistelmä, millä artikkelin haluat löytyvän (olettaen että pyrit siihen, että tekstisi tavoittaa juuri tiettyyn tarpeeseen tietoa hakevaa lukijakuntaa). Tämän artikkelille valitun hakutermin tulisi näkyä jo otsikossa ja aivan tekstin alussa. Jos olet siis esimerkiksi päättänyt, että artikkelisi hakutermi on ”pelargonian hoitovinkit”, kirjoita otsikoksi esimerkiksi ”Pelargonian hoitovinkit: näin nautit tästä kukkivasta kaunottaresta koko kesän”.

Otsikkokentän tyylimääritys on WordPressissä automaattisesti Heading 1/Otsikko 1. Heading 1 eli H1 on se sisältö, jota hakukoneet hakevat sivulta aivan ensimmäisenä. Yksittäisellä sivulla saa olla vain kertaalleen tämä H1-tason otsikko, joten käytä muissa paikoissa muotoilussa tyyppejä H2-H6.

Kestolinkki

Jos otsikkosi on kovin pitkä tai sillä on alaotsikko, tiivistä kestolinkkiin siistitty ja lyhyt versio siitä. Esimerkin kestolinkin slug (eli osoitteen loppuosa domainin jälkeen) voisi rakentua seuraavasti: https://omasivustoni.fi/pelargonian-hoitovinkit. Kestolinkkiä pääset muokkaamaan myöhemminkin, mutta tee se hallitusti. Jos artikkeli on ollut verkossa jo pidempään ja sivun osoite on asettunut hakukoneisiin, jollet huolehdi siitä, että uudelleenohjaus on kunnossa, saatat menettää liikennettä artikkeliisi.

Tekstinmuokkain

Turvallisin tapa on kirjoittaa teksti ensin valmiiksi vaikkapa Google Docsissa tai muussa tekstieditorissa. Kirjoita teksti ilman muotoiluja ja tee kaikki muotoilut (otsikot, kursivoinnit, sisennykset, listat jne.) vasta WP:n editorissa. Alempana kerron hakukoneoptimoinnin periaatteista, tutustu niihin ennen kuin alat kirjoittamaan artikkelitekstiä. Kun tekstisi on valmis, tuo teksti editorista siivoten siitä aivan kaikki asettelut: klikkaa WordPressin työvälinepaneelissa ”Liitä muotoilemattomana” -ikonia (alemmalla rivillä T-kirjain mustan kansiokuvan sisällä). Liitä vasta sitten kopioitu teksti tekstikenttään (ctrl + v). Näin teksti käyttäytyy sivuilla varmasti oikein. WP:n tekstieditori nykyään periaatteessa puhdistaa ylimääräisen koodin, mutta kokemusta on että näin ei aina ole käynyt, joten varma on aina varma. Miksi koodin siivoaminen sitten on tärkeää? Siksi, että WP ja sen teema jo itsessään tuottaa asetteluun liittyvää koodia ja jos sen päälle lisätään jonkin toisen työvälineen tuottamaa koodia, voi lopputulos olla vaikealukuista sotkua. Ja sitähän me emme halua. Eli tee kaikki tyylimuokkaukset tekstiisi vasta WP:ssä.

Jos artikkeliin/sivulle liitetään kuva/video/äänitiedosto, sen tulisi sijoittua vasta ensimmäisen tekstikappaleen jälkeen, ei sitä ennen.

Voit linkittää tekstin joukkoon myös pdf-tiedostoja. Niiden kanssa tulee menetellä siten, että ensin lisäät pdf-tiedoston sivustosi Media-kirjastoon, poimit mukaasi tiedoston linkin ja kirjoitat itse artikkeliin tekstipätkän, mistä haluat linkityksen tehdä ja linkität tämän tekstin tiedostolinkkiin.

Julkaiseminen

Kun teksti on valmis julkaistavaksi (ja se on hakukoneoptimoitu, mistä siis alempana lisätietoa), siirrytään julkaisemiseen. Oikeassa laidassa ylhäällä näet kohdan Julkaise. Tässä näet eri vaihtoehtoja:

Tila: artikkelin tila voi olla julkaistu, luonnos tai tarkastettavana. Kun et halua vielä artikkelin näkyvänä, voit tallentaa sen luonnoksena ja antaa olla siinä tilassa kunnes toisin haluat. Kun artikkeli on julkaistu, sen tilana näkyy Julkaistu.
Näkyvyys: oletuksena näkyvyys on julkinen eli kaikille näkyvä. Mutta jos työstät artikkelia vielä, voit laittaa näkyvyydeksi myös yksityinen. Tällöin voit viilata tekstiäsi piilossa ja päivittää sitä rauhallisella mielellä, kunnes olet valmis muuttamaan näkyvyyden julkiseksi. Voit myös piilottaa artikkelisi salasanan taakse, jolloin sitä pääsevät lukemaan vain ne, joilla on tiedossa ao. artikkelin URL ja artikkelille asetettu salasana. Aseta salasana kenttään, joka tulee näkyviin kun klikkaat kohtaa Salasanalla suojattu.
Julkaistu: tässä voit asettaa artikkelillesi ajankohdan, jolloin haluat sen näkyvän julkaistuna. Voit ajastaa julkaisemisen tulevaan tai muuttaa ajankohdaksi myös aiemman päivämäärän. Huomaa, että ajastuksessa sivusto seuraa joko sivulla olevaan aikavyöhykettä (valitse Asetuksissa Helsinki) tai joissakin tapauksissa jopa palvelimen kellonaikaa. Tällöin ajastus saattaa mennä pieleen. Tarkasta joka tapauksessa, että sivustosi sisäinen kello on sillä aikavyöhykkeellä missä haluatkin sen olevan.

Kategoriat ja avainsanat

Kategoriat ovat blogisi selkäranka ja se miten ne nimeät, on tärkeää. Valitse mahdollisimman hyvin sivustosi sisältöä kuvaavia mutta kuitenkin ytimekkäitä kategorioita, joihin tiputtelet artikkelisi. Google indeksoi myös sivustojen kategoria-arkistot, jos Googlelle tällainen lupa annetaan. Ne ovat aivan yhtä hyödyllisiä ja arvokkaita blogeissa kuin vaikkapa vaatekaupassa pukimien jaottelu takkeihin, housuihin ja puseroihin (olkoonkin että nykyään kaikki tuntuu olevan sekaisin…). Kategoriat ovat hierarkkinen järjestelmä eli sinulla voi olla pääkategorioita ja niillä alakategorioita.
Avainsanat sen sijaan ei ole kategorisoitu tapa järjestää sisältöä, vaan pikemminkin vapaamuotoinen joukko täsmentäviä hakutermejä. Niiden käyttö ei ole pakollista blogissa, toisin kuin kategorioiden.

Voit siivota ja yhdistää kategorioita ja avainsanoja kohdassa Artikkelit > Kategoriat ja Artikkelit > Avainsanat. Näille on hyvä miettiä yhtenäinen linja ja käyttää samoja avainsanoja säännöllisesti.

Artikkelikuva

Last but not the least: artikkelikuva. Voit lisätä tekstisi joukkoon tietenkin kuvia ja videoita (lue ohje videon upottamisesta tekstieditorissa), mutta artikkelikuvan merkitys on erityisen tärkeä. Se nousee esille bloginostoissa (jos sivustosi teemassa artikkelikuvat on määritetty näkymään artikkelilistauksissa tai vaikkapa blogin pääsivulla), mutta se näkyy myös some-jaoissa kuvituskuvana. Sen merkitys on myös hakukoneoptimoinnissa tärkeä.

Artikkelikuvien leveys tulisi olla enintään 1000-2000 pikseliä, korkeus saa olla joustava, dpi-määreellä ei nykyään ole oikeastaan merkitystä. Muokkaa kuva (koskee kaikkia sivustosi kuvia) aina ennakkoon oikeankokoiseksi mittasuhteiltaan ja fyysiseltä kooltaan noin 100-300 kilotavuiseksi. Jos sinulla ei ole käytössäsi Photoshop tai muu maksullinen kuvaeditori, hyvä ilmainen vaihtoehto on esimerkiksi online-editori Canva (https://www.canva.com/photo-editor/). Jaksa nähdä vaivaa kuvakoon muokkaamisessa, koska liian suuret kuvat tekevät sivuista raskaat ja hitaat. Hakukoneet eivät tästä pidä ja antavat sivustollesi miinuspisteitä. Eikä hitaudesta pidä käyttäjätkään. Kuvien hakukoneoptimoinnista alempana lisää.

Hakukoneoptimoidun sisällön pikavinkit

Kuten edellä jo totesin, haluttu hakutermi tulisi valita jo ennen kuin aloitat kirjoittamisen. Tämän termin tulisi toistua artikkelin otsikossa, kestolinkissä sekä ensimmäisessä tekstikappaleessa heti alussa. Lisäksi on suositeltavaa käyttää artikkelissa/sivulla sisältöä kuvailevia väliotsikkoja, joiden tyyliksi on valittu Otsikko 2-6 (Heading 2-6). Valitse väliotsikolle otsikko-tyyppi editorin Kappale-alasvetovalikosta). Väliotsikot tekevät kirjoituksestasi luettavamman ja helposti silmäiltävän. Ja hakukoneet pitävät tästä, koska hyvän SEO:n ytimessä on käyttäjäystävällisyys.

Tekstikappaleiden on hyvä olla melko lyhyitä, mielellään enimmillään 300 sanaa. Saat pätkittyä tekstin näteiksi osasiksi lisäämällä väliotsikoita tasaisin välein.  Lisäksi artikkelissa olevien kuvien (etenkin artikkelikuva!) kuvaustiedoissa (ks. edellä Artikkelikuva) tulisi myös ilmetä sivujen hakusana. Mutta muista jos artikkelissa on runsaasti kuvia, rajoita hakutermin lisääminen vain 2-3 kuvaan. Liika on aina liikaa myös hakutermin viljelyssä.

Yoast SEO

Jos sivustollesi on asennettuna Yoast SEO -lisäosa, löydät sen ohjeet ja kentät artikkelin tekstikentän alapuolelta. Yoast on tosi hyvä apuväline ja auttaa sinua optimoimaan tekstiäsi parhaalla mahdollisella tavalla. Muista kuitenkin, että se ei mittaa sitä miten hyvin sivusi lopulta sijoittuu hakutuloksissa, koska sijaintiin vaikuttaa kymmenittäin eri tekijöitä. Kuitenkin Yoast kiittää sinua, kun olet tehnyt kaikkesi artikkelisi sisällön optimoinnin kanssa ja kiitokseksi näyttää kivoja vihreitä pallukoita.

Esittelen alla hyvin tiiviisti Yoast SEO:n kentät ja niiden täyttämisen. Esimerkkikuvassa näkyy tällä sivustolla käytössä oleva Premium-versio, mutta samat kentät löytyvät myös ilmaisversiosta. Luettavuus-välilehdeltä saat vinkkejä siitä, miten sujuvaa tekstisi on, mutta muista että Yoast ei osaa suomea.

Yoast SEO kentät

Kohdennettu avainfraasi
Kirjoita tähän kenttään hakutermi, jonka olet artikkelillesi valinnut. Yoast tutkii kuinka hyvin olet optimoinut tekstin nimenomaan hakutermiäsi ajatellen.

Google esikatselu
Esikatseluikkunassa näet, miten Google näyttää hakutuloksissa sivusto-osumasi. Kun muokkaat SEO otsikkoa ja metaselostusta, huomaat, miten esikatselussa sisältö muuttuu. Esikatselu näyttää myös kuvan, mutta se ei näy itse hakutuloksissa. Sen sijaan jos jaat artikkelin Facebookissa, siinä näkyy SEO otsikko, metaselostus ja kuva (=artikkelikuva).

SEO otsikko
Verkkohauissa näkyvä sivun otsikko (muutos ei vaikuta itse artikkeli otsikkoon vaan se voi olla myös muu haluamasi; itse artikkelin otsikko voi esimerkiksi olla paljon pidempi ja lisäät tähän kohtaan lyhennetyn version siitä).

Kestolinkki
Artikkelin kestolinkki eli slug. Kestolinkki on artikkelisi yksilöivä linkki.

Metaselostus
Sivun lyhyt kuvaus hakukoneille. Lisää hakutermisi tekstin alkuun ja seuraa kentän alla näkyvää väriviivaa. Kun näyttää vihreää, kuvauksen pituus on hyvä.

Kenttien alapuolella näet Yoastin tekemän analyysin artikkelisi sisällöstä. Jos pallukat eivät näy vihreinä, kurkkaa analyysiä, Yoast antaa hyvin yksityiskohtaisia vinkkejä siitä, miten saat sisällöstä taatusti optimoidun.

 

Avainsanat:

Vieritä ylös